Hypotheek & BuitenlandHypotheek en buitenland - Specialist in hypothecaire financiering van buitenlands onroerend goed 
vrijdag 25 september 2020  09:00   [Privacy- en cookiebeleid]     contact     zoeken     nieuws     sitemap     
Homepage 
Koop in het buitenland 
Landen 
Verhuizen naar het buitenland 
Financiering 
Dienstverlening 
Links 

Hypotheek & Buitenland
Binnenkant 37
1011 BM Amsterdam


T: +31 20 3300139
F: +31 20 5248313

BTW-id: NL001702194B22
  
Europa
 
Huizenprijzen liggen structureel 20% te hoog 2-4-2003

Economisch bureau ING gaat ervan uit dat een daling onvermijdelijk is

AMSTERDAM - Makelaars en projectontwikkelaars zijn nog altijd redelijk positief over de huizenmarkt. Vanuit de wetenschap komen meer sceptische geluiden. Bij de ING bank gaan analisten uit van een prijsdaling.


Vice-voorzitter Wim van Kampen van de Nederlandse Vereniging van Makelaars voorspelde onlangs dat de huizenprijzen dit jaar nog een ietsepietsje kunnen stijgen. Met een percentage van tussen de nul en de te verwachten inflatie. De afgelopen jaren waren de voorspellingen van de makelaars altijd te pessimistisch. Ook nog vorig jaar en het jaar ervoor, toen de huizenmarkt al sterk was afgekoeld.

Als dat ervaringsgegeven ook in 2003 opgaat zouden de prijzen dus best weer een paar procent kunnen stijgen en lijkt de verwachting van de NVM niet overdreven positief. Volgens Van Kampen blijft de ambitie van grote groepen burgers om een betere woning te betrekken onverminderd groot. Alleen een onverwacht sterke stijging van de rente, en daarmee de hypotheekrente, ziet hij als een serieuze bedreiging van de markt.

Analisten die op basis van modellen met langjarige reeksen werken zijn al tijden stukken somberder over de huizenmarkt. Zo ook Fred von Dewall, hoofd van het economisch bureau van de ING Groep. Hij berekent dat de huizenprijzen ten minste zo`n 20% boven de langjarige trend uitkomen. Die 20% moet er dus weer af.

Von Dewall berekent dat de prijs van een huis in de periode van 1990 tot en met 2001 op gemiddeld 8,9% uitkomt. Op dat percentage brengt hij de gemiddelde inflatie van 2,6%, de stijging van de bouwkosten met 1,6% en een gemiddelde jaarlijkse waardestijging van steeds schaarser wordende grond met 2,5% in mindering. Volgens die berekening zou een `overmatige prijsstijging` van gemiddeld 2,2% per jaar resteren. Over die gehele periode is dat ongeveer 25%. Vandaar die `ten minste` 20% prijsstijging.

De forse prijsstijgingen in de periode tot en met 2000 waren mogelijk dankzij een aantal economisch zeer florissante jaren. Volgens Von Dewall vallen de drijvende krachten achter de oververhitte woningmarkt weg. Zo is het vliegwiel van de welvaartsopdrijvende werking van steeds duurdere woningen tot stilstand gekomen. Door een hypotheek te geven op een duurdere woning kon ook de consument meer besteden en kreeg de groei van de economie een nieuwe impuls. Zo hield de golf van aanhoudend optimisme zichzelf in stand.

Daarnaast is veel welvaart weggespoeld in het putje van de aandelenmarkt, met dalingen van de AEX in de periode van 2000 tot en met 2002 van achtereenvolgens 5%, 21% en 36%. Volgens berekening van de ING-analisten zullen het positief effect van de duurdere huizen en het negatieve effect van de gedaalde beurskoersen op de consumptieve bestedingen elkaar dit jaar nog in evenwicht houden, maar moet voor 2004 een duidelijk negatief saldo worden verwacht.

Dan zijn gezinnen grotere schulden aangegaan, waardoor hun gevoeligheid voor economische tegenvallers is gegroeid. Daarbij is de groep die in de afgelopen paar jaar een huis kocht het meest kwetsbaar. Ze hebben voor dat huis een hoge prijs moeten betalen en gefinancierd met een tophypotheek met kortlopende rente. Von Dewall verwacht dat de rente in de loop van dit jaar en in 2004 weer gaat stijgen, waardoor de lasten voor deze huizenbezitters flink kunnen toenemen.

Daarbij zijn de economische verwachtingen voor de komende twee jaar niet al te gunstig. De werkloosheid zal naar verwachting verder stijgen. Het reŽel beschikbare inkomen daalt in 2003 en zal in 2004 hooguit een lichte verbetering te zien geven. Verder kan niet worden verwacht dat het aantal tweeverdieners nog toeneemt.

Bij al deze minnen ontwaart Von Dewall slechts twee plussen. De gezinsverdunning gaat nog verder, waardoor een grotere behoefte aan woningen ontstaat. En de bouwproductie stagneert, waardoor schaarste de prijzen van huizen kunstmatig hoog kan houden.

De conclusie is dat de verwachting van de makelaars dat de woningprijzen zullen stabiliseren `minder valide` is. `Het zelfrijzend bakmeel is uitgewerkt. De negatieve economische factoren lijken de overhand te krijgen en een neerwaartse prijscorrectie in gang te zetten.`

bron: Het Financieele Dagblad (22-01-2003)
«« terug
 
Webdesign & Hosting: SBIS© 2020 Hypotheek & Buitenland | T: +31 20 3300139 | F: +31 20 5248313 | Disclaimer | E-mail | Naar boven | terug