Hypotheek & BuitenlandHypotheek en buitenland - Specialist in hypothecaire financiering van buitenlands onroerend goed 
maandag 28 september 2020  11:21   [Privacy- en cookiebeleid]     contact     zoeken     nieuws     sitemap     
Homepage 
Koop in het buitenland 
Landen 
Verhuizen naar het buitenland 
Financiering 
Dienstverlening 
Links 

Hypotheek & Buitenland
Binnenkant 37
1011 BM Amsterdam


T: +31 20 3300139
F: +31 20 5248313

BTW-id: NL001702194B22
  
Europa
 
Laatste kans voor box-hoppers 2-4-2003

Spijtoptanten mogen dit jaar nog één keer bepalen of ze hun kapitaalverzekering aan hun huis koppelen of niet. Het veranderen van box kan een fors voordeel opleveren.

Het was op zijn zachtst gezegd even wennen vorig jaar bij de aangifte van de belastingen. Voor het eerst moest de aangifte gedaan worden onder de nieuwe regels van het totaal herziene fiscale stelsel. Ingewikkelde kwesties als de keuze voor een fiscaal partnerschap, nieuwe aftrekposten en heffingskortingen, de fiscale behandeling van de auto van de zaak en de koppeling van de kapitaalverzekering aan de woning zorgden voor zoveel hoofdbrekens, dat belastingadviseurs de vele vragen nauwelijks aan konden. Een kapitaalverzekering is een verzekering waarbij in één keer of in meerdere keren een premie wordt betaald om in de toekomst een bedrag ineens uitgekeerd te krijgen, bijvoorbeeld een levensverzekering of een lijfrente.

Inmiddels ligt de aangifte 2002 al weer enige weken om aandacht te schreeuwen in menig postvak. Veel belastingplichtigen zullen het invullen ervan na de worsteling van vorig jaar een stuk makkelijker vinden. Immers, er is enige ervaring opgedaan. Maar juist omdat veel belastingplichtigen vorig jaar door de bomen het bos niet meer zagen en soms overhaast een keuze moesten maken, heeft demissionair staatssecretaris Steven van Eijck (Financiën) op 26 juli vorig jaar op verzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH) besloten de hand over het hart te strijken. Hij riep de zogenoemde `spijtoptantenregeling` in het leven, die bedoeld is belastingplichtigen de kans te geven nog één keer goed na te denken over een van de meest ingewikkelde keuzes van het nieuwe stelsel: de boxbepaling van de kapitaalverzekering eigen woning. Het is de moeite waard nog even rustig de verschillende voorwaarden en mogelijkheden op een rijtje te zetten, want het voordeel (of nadeel) kan oplopen tot duizenden euro`s.

Kort samengevat draait het probleem om het volgende. Huizenbezitters hebben de keuze om de kapitaalverzekering die zij hebben al dan niet te koppelen aan het eigen huis. Voordeel daarvan is over het algemeen dat voor een gekoppelde kapitaalverzekering een vrijstelling geldt, waardoor er geen belasting over het gespaarde bedrag betaald hoeft te worden. Nadeel kan zijn dat het gespaarde bedrag alleen maar gebruikt mag worden voor de daadwerkelijke aflossing van de hypotheeksom. Als er toch andere bestedingen gevonden worden voor het geld, dient alsnog een fors bedrag aan inkomstenbelasting betaald te worden. Huizenbezitters die vorig jaar onvoldoende hebben opgelet, en volgens de Vereniging Eigen Huis zijn dat er nogal wat, krijgen nu bij de aangifte over 2002 de kans om hun verkeerde keuze recht te zetten. Ze mogen nog één keer `boxhoppen` met hun verzekering.

Huizenbezitters die voor 15 september 1999 een kapitaalverzekering hebben afgesloten, hebben vorig jaar vaak gekozen voor het laten staan van hun verzekering in box 3, waar belasting wordt geheven over vermogen. Dat leek in eerste instantie ook een logische keuze. Immers, mensen die voor 15 september 1999 een kapitaalverzekering hadden afgesloten, hebben recht op een forse vrijstelling in box 3, van 123.428 euro. Die vrijstelling hangt samen met de kapitaalverzekering en staat los van de algemene vrijstelling in box 3 van 18.146 euro per persoon.

Mensen die na 15 september 1999 een kapitaalverzekering afsloten, hebben die vrijstelling in box 3 niet. Zij hebben er daarom vaak voor gekozen om hun verzekering te koppelen aan hun huis, waardoor die automatisch in box 1 (inkomen uit werk en woning) kwam te staan. Verzekeraars en hypotheekverstrekkers hebben daar volgens adjunct-directeur Bert Bongers van het College van Belastingadviseurs ook vaak op aangedrongen bij het sluiten van de verzekering. Zolang de kapitaalverzekering gekoppeld is aan het huis (en dus ook het uiteindelijke bedrag besteed wordt aan de aflossing van de hypotheekschuld) hoeft over het opgebouwde vermogen geen belasting te worden betaald. Althans, zolang het opgebouwde bedrag onder de 134.500 euro blijft, de algemene, jaarlijks aangepaste vrijstelling in box 1. Verzekeraars hebben de polissen vaak al aangepast aan de voorwaarden die gelden voor box 1. Ook mensen die een verzekering afsloten voor de bewuste datum in 1999 en vorig jaar alsnog besloten die aan de woning te koppelen, hebben een aangepaste polis gekregen.

Om er achter te komen of het financieel zin heeft de kapitaalverzekering alsnog los te koppelen van de woning, is op de website van de Belastingdienst een rekenprogrammaatje geplaatst. Huizenbezitters die een box-hop overwegen kunnen met de verzekeringspolis in de hand een groot aantal vragen beantwoorden en krijgen uiteindelijk een advies: box 1 of box 3. Bongers van het College van Belastingadviseurs: ,,Het is een verhaal dat voor veel mensen pas in de verre toekomst financiële consequenties kan hebben, maar nu is het enige moment waarop ze het nog aan kunnen passen.`` Fiscaal jurist Barbara van Eeuwijk van Vereniging Eigen Huis zegt dat het in algemene zin onmogelijk is een advies te geven of het box-hoppen zin heeft. ,,Het is van zoveel factoren afhankelijk. Mensen die naast hun kapitaalverzekering voor de woning nog andere verzekeringen hebben lopen, kunnen bijvoorbeeld uiteindelijk een lagere vrijstelling overhouden als ze hun huis moeten aflossen, omdat ze al eerder uitkeringen hebben gekregen. Dat betekent dat er alsnog belasting betaald moet worden over een deel van de voor het huis bedoelde verzekering.`` In algemene zin is het wél zo dat mensen die hun kapitaalverzekering niet hebben gekoppeld aan hun woning vrij zijn het geld op termijn te besteden zoals ze willen. ,,Maar de vraag of dat interessant is, is afhankelijk van de prijs die je voor die vrijheid moet betalen``, zegt Van Eeuwijk.

Woordvoerder H. Zoontjes van het Verbond van Verzekeraars laat desgevraagd weten dat het nog niet echt storm loopt met box-hoppers. Hij spreekt over ,,enkele duizenden`` mensen die hun verzekeraars inmiddels verzocht hebben de polis alsnog aan te passen. Overigens zegt het Verbond dat aan het omzetten van de polis geen kosten zijn verbonden voor de huizenbezitters. ,,Het is voor ons een kleine handeling, terwijl het voor de consument van groot belang kan zijn. Daar helpen we graag aan mee``, aldus Zoontjes.

Hoe switch je van box? Op de website van de Belastingdienst kunnen huiseigenaren met behulp van het programma `boxbepaling kapitaalverzekering` zelf bekijken in welke belastingbox (1 of 3) de kapitaalverzekering voor de eigen woning valt. Het programma is onderdeel van het vernieuwde digitale aangifteloket voor de aangifte inkomstenbelasting 2002. Ook op de website van de Vereniging Eigen Huis (www.veh.nl) staat informatie over de boxbepaling. Leden van de VEH kunnen een standaardbrief downloaden die zij aan hun verzekeraar kunnen sturen om de voorwaarden van de verzekering aan te laten passen. Op het digitale aangifteloket van de Belastingdienst staat de informatie over de aangifte inkomstenbelasting 2002 bij elkaar. Er zijn onder andere het rekenprogramma lijfrentepremie te vinden waarmee zowel de basisruimte, jaarruimte en eventuele reserveringsruimte kan worden berekend, de aanvullende toelichtingen op de aangifte en extra informatie over het thema aftrek van buitengewone uitgaven voor ziekte- en andere kosten. De fiscus controleert daar dit jaar extra op. Op dit moment hebben al zo`n 344.000 mensen hun aangifte over 2002 bij de Belastingdienst ingediend. Hiervan zijn er 184.000 binnengekomen via de modemaangifte, 71.000 op diskette en bijna 100.000 op papier.

bron: NRC Handelsblad (01-03-2003)
«« terug
 
Webdesign & Hosting: SBIS© 2020 Hypotheek & Buitenland | T: +31 20 3300139 | F: +31 20 5248313 | Disclaimer | E-mail | Naar boven | terug