Hypotheek & BuitenlandHypotheek en buitenland - Specialist in hypothecaire financiering van buitenlands onroerend goed 
maandag 28 september 2020  09:45   [Privacy- en cookiebeleid]     contact     zoeken     nieuws     sitemap     
Homepage 
Koop in het buitenland 
Landen 
Verhuizen naar het buitenland 
Financiering 
Dienstverlening 
Links 

Hypotheek & Buitenland
Binnenkant 37
1011 BM Amsterdam


T: +31 20 3300139
F: +31 20 5248313

BTW-id: NL001702194B22
  
Europa
 
Visie op oorlog stuurt hypotheekrente 2-4-2003

AMSTERDAM - Banken verhogen sinds lange tijd weer hun hypotheekrente. Dient zich een tijdperk van hoge tarieven aan?


Op de hypotheekmarkt, opgezweept door de lage rente en felle concurrentie, zijn de klanten het afgelopen jaar flink verwend. Voor spaarhypotheken met een rentevaste periode van tien jaar kon de degene die een hypotheek wilde sluiten voor om en nabij de 5% een contract sluiten.

Deze week werd de consument onaangenaam verrast door drie grote hypotheekbanken. Rabobank, Westland/Utrecht en SNS Reaal verhogen hun tarieven met 0,1% tot 0,3%. Als reden hiervoor worden de `ontwikkelingen op de kapitaalmarkt` genoemd.

Die ontwikkelingen zijn niet zo overtuigend. Toen duidelijk werd dat er werkelijk oorlog zou uitbreken in Irak, steeg de rente in de tweede helft van deze maand met 0,5 procentpunt.

Maar de marktrente werd vooral gedreven door de `relief rally` op de aandelenbeurzen. Beleggers waren er de eerste oorlogsdagen van overtuigd dat de strijd snel zou zijn beslecht. Aandelen stegen mee in de euforie. Gaandeweg de eerste oorlogsweek werd dit optimisme minder en stapten beleggers weer over naar veilige vastrentende waarden. De rendementen hierop, de rente, zet inmiddels weer duidelijk een dalende trend in.

Kennelijk schromen banken nu niet om hun tarieven abrupt op te voeren en de concurrentie mogelijk op voorsprong te zetten. Tot voor kort streden banken als Rabo met hun tarieven juist nog om de top van de markt. `We bewegen mee met de kapitaalmarkt. Een stijging van 0,5 procentpunt op de kapitaalmarkt is veel, dan rekenen we dat door`, verklaart M. Smolders van het directoraat Control en Organisatie van Rabobank. `Het is eerlijk. We geven voordelen ook terug aan de klant.`

Smolders weet niet of de bodem van de hypotheektarieven is bereikt en of de hypotheekrente een structurele stijging laat zien. Westland/Utrecht durft evenmin te zeggen of er nu een nieuw tijdperk is ingetreden. Eťn ding staat wel vast. Banken kunnen de rentemarge goed gebruiken in een tijd van stijgende voorzieningen voor de kredieten en dalende beleggingsinkomsten.

bron: Het Financieele Dagblad (29-03-2003)
«« terug
 
Webdesign & Hosting: SBIS© 2020 Hypotheek & Buitenland | T: +31 20 3300139 | F: +31 20 5248313 | Disclaimer | E-mail | Naar boven | terug